woensdag, december 3

Testweek is coming to townBij mij is helaas over 2 weken de toetsweek, mag ik nu al huilen? Het is de week voor de kerstvakantie, dus dat is dan wel een voordeel. Wanneer de toetsweek die vrijdag 19 december voorbij is, mag ik tegelijkertijd feest vieren vanwege de vakantie plus dat dat dan de laatste toetsen zijn die ik heb gehad in 2014, hell yeah. 
Er zijn veel tegenstanders van de toetsweek, why? Ik som even voor jullie de redenen op:
 •  Je moet veel, héél véél leren, leren en nog eens leren.
 • Je moet misschien wel je favoriete tv-shows missen omdat je moet leren.
 • Je slaapt korter omdat je toevallig niet miss planning bent.
 • Steeds als je 2 toetsen achter de rug hebt waar je de dag daarvoor voor hebt geleerd, mag je diezelfde middag weer aan de gang met andere vakken, houd dit ooit op?
 • Het is vlak voor kerst, en die gezellige kerstmarkt komt er weer aan. Maar hé, jij mag lekker op je kamer gaan leren.

Maar er zijn ook een paar voordelen:
 • Je bereidt jezelf voor op de examens.
 • Je leert beter omgaan met veel (school)stress.
 • De tijd gaat sneller, omdat je meestal denkt van, nooo, morgen is al Engels en ik heb nog maar 1 dag om te leren, hierdoor gaat de tijd sneller, en voor je het weet is het al weer vakantie en Kerst.

Ik heb wat tips voor jullie, te beginnen met sfeer. Probeer alvast in een lekkere kerstsfeer te komen, maakt je meteen een stuk vrolijker. Hang lampjes op in je kamer, doe de kaarsjes aan en pak die heerlijke foute wintertrui maar weer uit je kast. Een goede playlist hoort daar natuurlijk ook bij. Dit is wat ik luister om in de sfeer te komen: héérlijk vind ik zijn album, jullie ook?

Je werkplek is ook heel belangrijk, zorg dat je niet afgeleidt kán worden; dus mobiel en alles uit, of nog beter: ergens wegleggen. (Tip: laat iemand in huis het verstoppen, dan heb je zelf nog minder kans dat je het gaat pakken.)

Werk 20 minuten lang, en neem dan steeds een pauze van 5 minuten, maar let wel op: ga niet je mobiel pakken, want dan ben je zo weer een kwartiertje verder. Doe bijv. wat yoga-oefeningen, drink een kopje thee en eet iets lekkers om jezelf te trakteren voor het harde werken. Als je de dag van de tevoren die avond nog niet alles kent moet je niet in de avond door leren, maar je wekker 's ochtends vroeg zetten, dan onthoud je het beter en ook meer.

Probeer goed te onderscheiden wat nou echt een hoofdzaak is, en wat de bijzaken zijn. Moeilijk? Vraag iemand uit je omgeving, er is vast wel iemand die je een handje wilt helpen.

Laat jezelf overhoren, maar overhoor ook anderen. Het is bewezen dat je leert:
-10% van wat je leest
-20% van wat je hoort
-30% van wat je ziet
-50% van wat je hoort én ziet
-70% van waar je met anderen over gediscussieerd hebt
-80% van wat je persoonlijk ervaren hebt
-100% van wat je uitlegt aan anderen!

Zing die lange stukken tekst die je moet leren. Ook dingen als de bijbel leren sommige mensen zingend uit hun hoofd. 

Het is bewezen dat je woorden beter onthoudt als je na het leren je ogen 30 seconden van links naar rechts en rechts naar links beweegt.

Gek, gekker, uhhh. Ja, gek ja! Gekke associaties helpen je prime om iets te onthouden, hoe gekken hoe beter.

Iedereen weet wel dat je goed moet slapen, maar het blijkt ook dat geuren kunnen helpen om dingen beter te onthouden. Je moet dan hetzelfde geurtje gebruiken van tijdens het leren en slapen. 

Leren gaat makkelijk als je nieuwe dingen die je leert in verband brengt met oude die je al weet. 

Langzame barokmuziek kunnen helpen te ontspannen en helder te worden, voorbeelden zijn: Pachelben, Canon in D-Vivaldi, Vier jaargetijden, Winter- weer Vivaldi, Harpconcert-Bach, Air suite 3-Händel, Water Music-weer Händel, Largo.Als je een lange lijst met woorden moet leren (bijv. voor Frans) deel het dan op in brokjes van 3, 4 of 5 worden, die kan je je dan het makkelijkst herinneren.

Ook kan een verhaal maken je helpen bij woordjes leren, je maakt er dan zelf een beeld bij.

Maak een mindmap, markeerde begrippen en maak kleine tekeningen om het nóg beter te onthouden.

Kaartjesmethode, deze gebruik ik op dit moment zelf ook. Je maakt kaartjes, aan de ene kant schrijf je het woord op, en op de andere kant de betekenis daarvan. Zo kan je jezelf heel makkelijk overhoren.

Gebruik (beta) wrts, dit is een overhoor site voor woordjes leren. Het nadeel hiervan is, vind ik, je zit dan (lang) achter elektronica. 

En als laatste, gebruik DVLST: Doorbladeren, Vragen stellen. Lezen, Samenvatten, Test jezelf. Én, geloof in jezelf, je kan het!

Sommige feiten heb ik uit een studieboek van school!

En laten we maar lekker eindigen met wat motiverende plaatjes, want wie is daar nou niet gek op? 


Good luck everyone!


Love,
Didem.

6 opmerkingen:

 1. Wat toevallig! Gisteren had ik ook een artikel geschreven over de beste study hacks, haha ;-) Erg goede tips heb jij ook. Heeel veel succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt hele goede tips! Hier heb ik zeker wat aan:) Succes met leren!

  Liefs, Naomi<3

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handige tips! heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen